onsdag 30 januari 2013

Jag trodde att de ljög

För exakt tre månader sedan så köpte jag, efter lite påtryckningar från kompisarna, ett kort på sats. Jag har haft gymkort i flera år och det senaste på sportlife som jag haft i ungefär två år hade jag använt tolv gånger. Totalt. Jag har aldrig förstått människor som sagt att det var roligt att träna. Jag var helt övertygad om att de ljög för mig. Men, jag köpte kortet och vi startade en träningsgrupp på whatsup ett gäng tjejer. Vi peppade varandra och det var sällan som jag inte hade sällskapet på gymmet. Tjejerna fick med mig på massa pass som jag aldrig skulle satt min fot på annars. Vissa ratade jag och vissa fortsatte jag med. Koordinationspass är inget för mig. Inte heller danspass. Däremot så fortsatte jag med tuffa intervallpass och spinning. Veckorna gick och någon gång kring jul så var inte gymmet längre ett tvång. Andelen gruppträningspassen sjönk och gympassen ökade. En gång i veckan tränade jag med en PT. Där, ungefär efter åtta veckor så hittade jag glädjen i att träna. Eller det är inte alltid roligt att gå dit men det är alltid roligt att gå därifrån.

Den åttonde Januari när jag hade min mätning och vägning med PT:n så insåg jag att jag tränade och tränade men såg inga direkt resultat. Det där med att det är 70 % kosten och 30 % träningen som skapar resultaten hade jag ignorerat. Jag trodde att de ljög för mig. Jag bestämde mig för att skapa en hälsosammare version av mig själv och att det var dags att ta tag i kosten. Det där med att äta fem gånger om dagen som jag fick höra under den första PT-träffen hade jag också ignorerat.

Redan den andra januari uteslöt jag socker och vetemjöl ur min kost. Och alkohol. Min tanke var att detta skulle pågå under en månad. Alltså till och med i morgon. Första veckan var hemsk. Huvudvärk och ständigt sugen på sött. Jag kände mig sjuk. De som gjort denna resan sa till mig att det vänder. En dag är du inte sugen längre. Jag trodde att de ljög. Det gjorde de inte. Dagen kom. Sockersuget var borta och än så länge har det inte kommit tillbaka.

Att äta fem gånger (som ibland blir fyra, främst på helgerna) har jag aldrig gjort innan. Jag åt inte ens frukost för tre månader sedan. Nu äter jag något ca var tredje timme. Mycket grönsaker men även kött och mejeriprodukter. Har är även väldigt mån om att äta rena livsmedel utan tillsatser. Man ska inte bara vara snäll mot utsidan av kroppen utan även insidan. Jag är inte hungrig och framförallt inte sugen. Jag har plockat bort snabba kolhydrater men äter rotfrukter och frukt. Jag tror att jag har hittat ett förhållningssätt till mat som jag kan leva med. Men kanske ibland vara mindre strikt. Och ta ett glas vin då och då. Eller flera vid speciella tillfällen. Och inga dieter.

Idag hade jag min mätning och vägning med PT:n. Efter snart en månad så visar vågen på 4,7 kg mindre, fettprocenten har sjunkit 2,1 procentenheter och jag gör en snygg planka. Att gå ner 4,7 kg på 23 dagar är inget jag eftersträvat och heller inget att rekommendera. Att träna 19 gånger på en månad kanske inte är den nivån jag för alltid kommer att hålla heller. Men jag kallar Januari en bra start mot det mål jag satt. Sockersuget är borta och plankan är min vän. Nu är det bara resten kvar.

En sak tar jag med mig och för er som läser detta och också tror att folk ljuger om att det är kul att träna och sockersuget försvinner så vill jag bara säga. Vi ljuger inte. Och se till att omge dig med människor som peppar dig. Du är duktig för att du kommer igång och det får du visa. Checka in på gymmet och dela på facebook. Lägg upp bilder på instagram. Det kommer en dag när du känner att du inte behöver det längre. Jag börjar komma dit. Och det finns inga quickfix. Det gäller att förändra livet. Och hitta ett sätt att leva med det.

Bjuder även på ett gott mellanmål eller dessert som passar både stora och små barn. Jag tycker att det lämpar sig som dessert men även efter träningen när man behöver kolhydrater.  Mosa en banan och vispa ihop med ett ägg. Stek som en pannkaka. Toppa med valfri topping. På bilden har jag rostad kokos, jordgubbar och kesella blandat med 100 % vaniljextrakt.12 kommentarer:

 1. För snart tio år sedan började jag i gymmet efter endas löpträning. Ryggont och nackont försvann och jag blev religiös! Halleluja så underbart det är att vara vältränad. Underbart jobbat Emma! :)

  SvaraRadera
 2. fantastiskt bra jobbat!!
  kämpar i detta nu mot sötsug och tycker det är eeenormt svårt!!

  SvaraRadera
 3. Underbart att läsa om din förändring!! Jag önskar jag hade vänner som ville hänga med till gymmet, det skulle göra det SÅ mycket lättare om man peppade varann! Samtidigt är det bara ytterligare en av mina fantastiska ursäkter - jag måste hitta peppen i mig själv och komma igång på egen hand. Lycka till i fortsättningen!

  SvaraRadera
 4. Wow, vilket inspirerande inlägg! Nu är jag taggad för att jobba bort mina 10 kg som envist hänger kvar sedan graviditeten. Min son är för tusan ett år, det finns inte längre några undanflykter! Jag är nyfiken på vad du äter till frukost? Och om du har några bra mellanmålstips?
  Keep up the good work. Du är grym!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej tjejer och tack för peppen! Ni är så fina.

   Anneli: Jag äter lite blandat till frukost. Ofta blir det qinoua/havregrynsgröt som jag antingen koker med massa bär och toppar med kokos eller med kanel och äpple. Ibland äter jag äggbaserade rätter. Antingen bara 2 kokta ägg och några skivor kalkon typ. Eller en omelett. Omeletten sker nog bara på helgerna. Keso, bär och fröer är oxå en vanligt frukost. Eller mellanmål.

   Jag är ganska dålig på mellanmål. Oftast blir det keso typ. Om jag har tid (vilket jag sällan har) så kan det bli en fruktsallad, fincrisp med keso och kalkon eller lite olika sorters pålägg. I helgen festade jag till det och åt en halv avocado med kesella och stenbitsrom. Sen blir det även här en del ägg. Har nästan alltid ett kokt ägg i handväskan för akuta situationer. Bananpannkakan ovan är oxå ett bra mellanmål. Dock försöker jag att inte överkonsumera bananer men det är gott!;)

   Radera
 5. Jättebra jobbat Emma! Keep up the good work!

  SvaraRadera
 6. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 7. Grattis till en härlig och underbar bonus i livet - träning!!
  Du är flitig och fin inspiration!

  SvaraRadera
 8. Du är grym Emma! Jag är själv ganska lat av mig och slarvig med kosten (glömmer ofta att äta på dagarna)
  Träning gör jag typ tills det börjar bli jobbigt sen slutar jag :)
  Du verkar verkligen ha hittat en ny sundare livsstil som Anna Skipper skulle ha sagt ;)

  Kram Inredningshjälpen/Anette

  SvaraRadera
 9. Grymt jobbat!! Själv försökte jag kicka igång året med Fitnessfighten men det blev för tufft för mig med en sån omställning med både träning varje dag och så många mål om dagen, och jag klarade inte köra hela månaden tyvärr. Skulle vilja hitta en egen väg men det är inte så lätt som man kan tro!
  Fortsätt kämpa!

  http://fannyhenricson.wordpress.com

  SvaraRadera
 10. tack för alla era fina och peppande kommentarer. Och mail! Ni är så himla fina!!

  Kramar!

  SvaraRadera
 11. Grymt Emma!! Vi hejjer på dig!! :)

  SvaraRadera