söndag 20 oktober 2013

Vitaminkick

Jag är helt övertygad om att rätt kost kan minimera antalet sjukdagar radikalt och det är väl aldrig så viktigt att göra vad man kan för att hjälpa sitt immunförsvar som vid den här tiden på året. De senaste tio månaderna har jag inte känt en tillstymmelse till förkylning ens. Att börja mer eller mindre varje dag med en morgondrink fullproppad med ingefära och massa frukt och grönsaker är min bästa medicin. Jag gör vad jag kan för att slippa äta några som helst tillskott då jag anser att om jag inte kan få i mig det jag behöver naturlig väg så är det min kost det är fel på. Sen jag har förstått att tex D-vitamin är svårt att få i sig naturligt men för mig har träningen ingefära samma inverkan som D-vitamin så gymmet är min vitaminburk.

Efter en helg med många aktiviteter, lite sömn och fyra dagar på resande fot så känner jag att min kropp och själv behöver några dagar med en kost som till stor del består av alla de fantastiska grönsaker och rotfrukter som vi nu har i säsong. Förra veckan gjorde jag tex en ljummen sallad där jag wookade grönkål med vitlök, citron och svamp. Sen blandade jag det med hyvlad polkabeta, kapris och tonfisk. En matig och nyttig sallad som jag absolut kommer att äta fler gånger. 

Ju längre tiden går sedan jag la om min kost desto mer intresserad blir jag av matens inverkan på vår kropp. Desto mer jag läser i ämnet så blir jag mer och mer övertygad om att den bästa medicinen mot många åkommor finns i kosten vi äter, eller borde äta. Att om kroppen får bra bränsle att förbränna så har kroppen också tid och kraft att bekämpa bakterier och annat som vi inte vill ha. Och det känns ju som en vinst i sig...4 kommentarer:

 1. Du har inte sagt så mycket om hur det går för dig med träningen och vikten på sista tiden? Hur går det?

  Tack för en bra blogg. Lina

  SvaraRadera
 2. Hej Lina! Vad roligt att du gillar min blogg.

  gällande min träning/vikt så går det enligt plan. Jag har mer eller mindre stannat vid den vikten som jag satte som slutmål. Har gått ner ca 1 kg mer än vad jag tänkte sedan jag reviderade mitt mål (enligt ursprungsplanen så har jag gått ner 4 kg mer än vad jag tänkte). Anledningen till att jag inte skriver så mycket om det är för att jag försöker att hitta en balans i det....

  SvaraRadera
 3. Hej Emma! Jag läste din blogg för många många år sedan, då bodde du i Skåne. Blev SÅ glad då jag av en slump hittade till dig igen och att du dessutom flyttat till min kära stad Göteborg. Så skoj att få lite fler Göteborgsrelaterade tips. :)

  Stort grattis till livsstilsförändringen, jag jobbar också på att lägga om min livsstil steg för steg, så det är jätteinspirerande att följa dig. Jag tycker det är kämpigt att få balans i det hela, det blir lätt så att min hjärna vill ställa in sig på "allt eller inget"..

  Jag undrar vad du har för juicecentrifug, någon du kan rekommendera? Jag har tänkt önska mig en sådan i julklapp, har blivit lite smått beroende av juicen från På Kanelen så vore skoj att kunna göra juice hemma också. :)

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej Elisabeth och välkommen hit igen!

   jag flyttade till Göteborg för snart 1 1/2 år sedan för att bli sambo och jag försöker tipsa om en del av mina favoriter här i Göteborg.

   Jag har en centrifug från philips och jag är nöjd. Har förvisso inte så mycket att jämföra med. Och det är lite tidskrävande att göra juicer enligt mig. Därför använder vi mest vår på helgerna. I veckorna kör jag de i blendern.

   Lycka till med din livsstilförändring och hoppas att du kan hitta lite inspiration här även om jag försöker hålla fortsättningen på min "resa" lite mer privat...

   Radera