tisdag 4 oktober 2011

Ibland är det bra att vara lite duktig

Ibland får jag för mig att ställa mig att göra enkla former av storkok. En härlig köttfärssås som jag fryser in i väldigt små portioner så att de kan varieras i all oändlighet. Ibland i med mängder av bönor, ibland svamp och andra grönsaker. Superenkelt och perfekt att servera till en god sallad. 

En annan sak som jag alltid försöker att ha i frysen, främst under årets svalare månader är soppor. Denna soppa är en grönsakssoppa som jag idag pimpat med svamp, basilika och några skivor mozarella. 

Soppan är urenkel. Rosta ca 8 tomater, 1 chili, ett gäng paprikor,  ett par rödlökar, 2 citroner (utan skal) 1 squash i ca 45 minuter i ugnen. Ta ut och låt svalna för att sedan mixa grönsakerna ordentligt. Häll på buljong, mängd beror på hur tjock du vill ha den. Jag brukar föra den ganska tjocka för att sedan spä ut den när jag tinar den i en kastrull. Då använder jag ca 6 dl buljong. Smaka av med tabasco, pressad citron, lite socker, salt och peppar. 

Soppar går att variera i all oändlighet. Kall som en gazpacho, med en fetaostkräm, med parmaskinka och ringlad pesto över. Ja, det är bara fantasin som sätter gränser sen. 


7 kommentarer:

 1. All väntan är över...
  Nu är den ÄNTLIGEN här!
  Sommaren med Cilla, årets filmsuccé!
  http://cillabacill.blogg.se/2011/october/sommaren-med-cilla.html

  SvaraRadera
 2. Åh! Det ju du! Dolcevita! Som jag letat efter dig sen du försvann för x antal år sen. Tyckte verkligen om din blogg. Måste lusläsa din nuvarande. Hann precis läsa när du var färdig med skolan (IHM) som jag tyckte lät så himla spännande! Vart jobbar du idag?

  Kram Julia

  SvaraRadera
 3. hej Julia! Vad roligt med en gammal läsare som hittat hit! Idag jobbar jag som key account manager inom mediabranschen, har en pojkvän i Göteborg och kör många mil längs E6:an. Inte klokt att det är tre år sen jag la ner den gamla bloggen!

  Välkommen hit!

  SvaraRadera
 4. Ja verkligen! Denna lägger jag i bokmärksfältet! :)
  Himla kul med en bloggare från Malmö med mat och inredning som intresse, hihi :)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 5. Sen så tänkte jag fråga lite ang. din utbildning om du har lust att berätta! Undrar lite hur det var att gå en KY-utbildning, hur arbetsgivare ser på KY och om majoriteten fått jobb/inom vilken bransch.
  Har en mail om du hellre vill maila, julia_montal at hotmail.com

  SvaraRadera
 6. Hej Julia,

  Var inne och kollade din blogg och vi har ju en hel del gemensamma intresse. Vad pluggar du för något?

  Jag är egentligen ganska skeptisk till KY utbildningar generellt. Dock skiljer sig IHM nämnvärt främst gällande dess rykte. I många annonser så står det "högskoleutbildning eller motsvarande på IHM". Sen tror jag att det finns många KY utbildningar idag som är jättebra. Utbildningsmässigt så tycker jag att KY utbildningar känns betydligt mer moderna när det kommer ut metoder men en högskoleutbildning slår oftast betydligt högre i arbetsgivarens ögon. Jag har dock kombinerat min KY utbildning med 40 p projektledning, 20 p retorik och 10p juridik. Kommer även att läsa mer finans när jag känner att den tiden finns.

  SvaraRadera
 7. Att komplettera är ju kanon och jag tror verkligen på kunskap inom många områden inom vissa branscher, precis som du gjort. Det visar ju att man vill mer än bara utbildningen man gått! All cred och grattis till dig för att du är där du är idag!

  Jag läser till folkhälsopedagog, vilket kanske inte är vad jag vill göra i framtiden men för tillfället tycker jag kurserna vi läser är väldigt intressanta!

  SvaraRadera