onsdag 5 mars 2014

Mat mat mat!


I Helgen besökte vi matmässan följt av storhandling. Eller storhandling och storhandling. Vi har bara tre dagar hemma i Göteborg denna veckan.  Då passade jag även på att fotografera hur en typisk storhandling hemma hos oss kan se ut. Just i detta fallet så syns även produkter från matmässan. Fin lakrits från lakritsfabriken är perfekt att bjuda på, soja gjord på champinjoner från hulatorps champinjoner, Några smaksatta popcorn som Henrik tyckte om och jag gillade förpackningarna, makrill och färskost

En typsik storhandling hos oss innehåller nästan alltid olika typer av laktosfri mjölk som jag använder till smoothies, gröt och chiapudding. Den osötade mandelmjölken är en favorit men igår testade jag även kokosmjölk. Ska bli intressant att testa den. Grönsaker och rotfrukter följer det alltid med ett rejält gäng hem. Sötpotatis är en favorit här hemma och är väl lite av en kompromiss på matbordet. Rödbetor äter vi också en del av och just nu är jag även barnsligt förtjust i polkabetan. Tunt skivad och med en god vinegrette. Broccoli äter jag i löjligt stora mängder och nu fick Bellavarden följa med hem. Örter, både frysta och färska använder vi väldigt mycket av och i helgens handling så är det koriander som står i krukan. Den gjorde sällskap med mango och chili till en god salsa. Att köpa jordgubbar vid den här tiden på året kanske inte är det mest miljömedvetna man kan göra men att doppa dem i smält, rå choklad och kokos är ett festligt mitt i veckansnacks när man har gäster. 

Äter vi inget kött då? Jodå, på bilden nedan till höger så skymtar en kyckling men annars köper vi det mesta av vårt kött i saluhallen. Jag är på jakt efter en bra gård som ligger nära Göteborg där jag kan köpa kött utan mellanhänder. Någon som har tips? Samma sak gäller ägg. När jag bodde i Skåne så köpte jag ägg av en kollega som hade höns hemma. De äggen går ju inte att jämföra med de man köper i butik. Oavsett vilka ägg man väljer i butiken.



12 kommentarer:

  1. Hej Emma ! Vikaryds köttbod utaför Alingsås har kött till försäljning.
    Vänliga hälsningar
    Emelie

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Gödebergs i Lindome är bra. har både kött, ägg och chark.
    MVH
    Andrea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh. Tack. Det ska jag genast spana in!

      Radera
  3. Hej Emma! Var köper du den osötade mandelmjölken? Jag hittar bara sötad..

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Göteborg så hittar jag den på Ica maxi och fokus. Men den är rätt svår att hitta annars. Tyvärr...

      Radera
  4. Önskar att jag vore bra på det där med storhandling, här köps det bara för dagen tyvärr.

    Kram Anette/Inredningshjälpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu bor ni ju bredvid Hemköp... blir nog rätt lätt så att man handlar varje dag då. Kan säga att vi kompletterar då och då så den där storhandlingen är mer en ambition..

      Radera
  5. Jag var också på matmässan - och blev alldeles matt. Duktigt att storhandla direkt efter den! ;) Jag har ingen möjlighet att köpa ägg direkt från en gård men köper gärna mina i Frams butiker. De kommer från en gård på Tjörn och smakar gott! Mangosalsan måste jag testa att laga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Handlar en del på fram men aldrig köpt deras ägg. Blir nästa veckas uppdrag. Ja, mattmässan gjorde en lite matt.. ;)

      Radera
  6. Hej Emma!

    Först och främst vill jag passa på att tacka för en fin och inspirerande blogg! Jag läser ofta men kommenterar aldrig, förlåt!

    Sedan har jag en fundering apropå det du skriver om kompromiss. Hur fungerar/fungerade det för dig och din sambo när du lade om kosten? Hakade han på eller äter/åt ni olika maträtter ibland?

    Hälsningar från en med lite striktare inställning till kost än sin sambo...

    SvaraRadera
  7. Hallå
    Kolla Stora Holm säteri i Tuve. De säljer nötkött vill jag minnas.

    SvaraRadera