söndag 3 november 2013

Gårdagens middag

En långsam söndagsförmiddag i vårt hem som snart gå över till tidig eftermiddag. Hade vänner över på middag igår och det blev ganska sent. Och förträffligt trevligt. Som vanligt när Henrik står vid spisen så blir det väldigt gott går gårdagen meny bestod av Foie gras på smörstekt bröd med karameliserad rödlök och till det en Louis Roederer NV Carte Blanche Demi-Sec som är en sötare champagne och passar perfekt till foie gras. Till huvudrätt blev det en klassisk Boeuf Bourguignon och i glasen en väldigt god Meerlust Rubicon 2008. Till dessert svängde Henrik ihop perfekta chokladfondanter med en gräddfilsglass blandad med rabarber och vaniljkompott. Och just rabarber och vaniljkompotten och den karameliserade rödlöken var det enda jag jag kan ta åt mig äran för. I glasen till desserten serverades en Ruppersberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2008 och dessertvinet låter jag bli att ge något omdöme kring då jag inte är förtjust i dessertviner. 

10 kommentarer:

 1. Fin dukning! Låter som en riktigt god meny ni bjöd gästerna på! Kram Suss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Och det var det verkligen. Både jag och min sambo är intresserade av matlagning men "höstmaten" är Henrik så mycket bättre på.

   ha en trevlig helg,

   Radera
 2. Så himla fint du dukat Emma!

  SvaraRadera
 3. Hej Emma! Sedan jag hittade din blogg i fredags så har jag gått igenom HELA. Jag har inte läst varje ord, men kanske 80% och skummat igenom resten ;). Dels måste jag säga att du gjort en enorm resa, både i livet och på bloggen, både som fotograf och motionär :). Du gick raka vägen in i min flik av favoriter, och där ligger det inte så många. Du inspirerar hela vägen, ända från början, och imponerar stort genom den livsstilsförändring du genomfört under 2013! Hatten av för dig (eller "Chapeau!" som frankofilen skulle ha sagt ;)). Stor kram och fortsätt på det vis du startat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria. Hoppas att du fått gjort något annat i helgen oxå!;) Men vad roligt att du gillar min blogg och jag blir verkligen jätteglad över dina ord gällande min utveckling på flera olika plan. Hoppas att du kommer fortsätta att trivas här. Ha en riktigt trevlig kväll!

   Radera
 4. Vad fint det är med linnedukar. Jag gillar att dom skrynklar sig och i och med det inte är sådär strikta. Det blir en vacker och avslappnad dukning som förhoppningsvis också sätter stämningen för middagen :D
  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Det känns liksom lite förlåtande på något sätt. sen såg jag att duken kanske var lite väl skynklig men men... ;)

   Radera
 5. Hej Emma!

  Jag är helt blown away av din viktresa. Sjukt vad bra gjort. Satt länge på din blogg i helgen med hakan i golvet. Fan vad grym du är!

  Jag som vill gå ner 7-8 kg men inte lyckas känner mig väldigt töntig i jämförelse mot hur mycket du gått ner. Det jag saknar som du har är viljestyrka. Har add och det innebär bla att man har väldigt svårt att hålla fast vid en sak så jag har försökt med vikten i 4 år nu!!! Från början var det 4 kg jag ville gå ner nu 7-8.

  Grejen är at tjag är en smal människa egentligen så jag mår så dåligt. Bara att sätta händerna på höften och se en mage som inte är platt gör att jag vill lägga av direkt eller inte ens kämpa. Förstår inte hur den ska försvinna. Och som sagt med min add blir ihålligheten så jäkla svårt.

  Men jag vill inte tro att det ska vara så här. Jag älskar att äta bra mat är intresserad av va djag äter osv. Äter väldigt sällan dålig mat. Men mycket sött och mycket för att trösta. Det är ett under att jag inte väger mer!! Innan hade jag möjlighet i vardagen att ta promenader på 2 timmar per dag nu kanske jag rör mig max 2 tim i veckan. Vad tycker du är viktigast om man har svårt att fokusera på båda, mat eller motion?

  Oj, nu blev det här en hel novell men tack för all inspo Emma! Tänk om jag kunde gå ner ens 4 kg. Kände du också så i början ? När händer det nåt? Hur mycket krävs för att ens gå ner 2 kg ? Jag är 56.4 kg till 157 cm förresten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Angelica.

   Tack för din kommentar. Och jag vet inte om jag egentligen är den bästa personen att svara dig men jag gör ett försök ändå, För det första så väger du väl helt perfekt i förhållande till din längd men vad jag säger och vad du känner är två väldigt olika saker.

   Jag tror i många fall att det är enklare att gå ner 23 kilo än 4 kg. Resultaten syns snabbare och ju mer det syns, desto mer sporrad blir man.Sen är jag medveten om att jag är mer driven än vad genomsnittet är. Just drivet är nämligen något som lyser i genom på många plan för mig.

   Träningen vs mat. Jag började träna 2 månader innan jag tog tag i kosten och det hände ingenting på vikten. Däremot så kände jag mig starkare och min hållning förbättrades avsevärt. När jag var i min viktnedgångsperiod så var ungefär 70 % matens förtjänst tror jag. Men träningen är den som har format den kroppen jag har idag. Den kroppen jag har idag är nog inte den kroppen som jag genetiskt borde ha faktiskt. och det är träningens förtjänst. Mitt tips är att försöka hålla en sund kosthållning där du fokuserar på att inte se mat som tröst eller belöning. Minimera ditt socker intag men njut av god mat. Försök addera lite styrketräning för det är där den platta magen kommer...

   Sen så är jag helt övertygad om att det är bättre att väga 2 kg mer än vad ens drömbild av sig själv är och vara lycklig än att kämpa så mycket att glädjen när du kommer dit är borta för att du fått göra så mycket uppoffringar... Då är det inte värt det.

   Men som sagt, jag är ingen expert på ämnet. Ha en fin dag.

   Radera