fredag 19 december 2014

Mitt bidrag till julens söta


Trots att min sockerkonsumtion är minimal och att jag håller mig till nötter, clementiner och kanske en liten bit mörk choklad på julens godisbord så är står jag och gör ett par omgångar av denna kola varje December. Jag misstänker att många av er redan smakat den då en av de vanligaste sökorden på denna blogg under december är "by Emma lakritskola" men har ni inte gjort det så är det hög tid nu. Receptet har jag hittat hos matplatsen och den förändring jag gjort är att jag dubblat mängden turkisk peppar. 

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar 
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna (jag brukar inte ens krossa dem) i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader. Rör om då och då. 
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna, gärna över natten. Smält chokladen och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan. Jag brukar ta ut kolan ut kylen och låta den stå en bra stund och sen skära den i bitar. Därefter ställer jag in den i frysen innan jag doppar den i choklad. 
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar