fredag 12 december 2014

Årets pepparkakshus


Som ni trogna läsare vet så levereras det varje år ett pepparkakshus hem till oss som min pappa har gjort. I år hämtade vi förvisso det förra helgen när vi var i Skåne men som vanligt har pappa stått och gjort fyra stycken identiska hus. Gjort av den mall han själv ritat för många år och gjorda helt från grunden enligt konstens alla regler. Det är liksom ingen riktigt jul innan huset står pyntat. 

Och om vi nu ska titta närmre på pyntet så är det kanske inte så klassiskt. Det finns inte en enda tomte hemma hos oss och i vårt pepparkakshus är det mer som ett Zoo. Så klart finns det pingviner huvudrollsinnehavaren är apan i dörrposten. För några år sedan så skrev jag historien om den lilla apan som kom med båt från Köpenhamn tillsammans med Henriks morfar som några år tidigare flytt från Berlin och till slut hamnade i Sverige. Apan står alltid på hedersplats hemma hos oss men inför julen så flyttar han in i sitt hus. Då bjuder han in sina vänner och i år är det både pingviner, isbjörnar och även en flodhäst som inte kom med i bilden. 

För att apan tycker inte att det är så viktigt med var hans kompisar kommer ifrån och att de egentligen har lite svårt att ens leva på samma kontinent.  Att de inte delar samma kultur eller historia gör ju snarare att de har ännu mer att lära av varandra och tillsammans utvecklas de. Och det är ju en tanke som är extra viktig i den tiden som råder. 

7 kommentarer:

 1. De alltid lika fina & välgjorda pepparkakshusen! Heja Tompa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är de! ;) Heja Tompa!;)

   Radera
 2. Vilken fin tradition att få ett pepparkakshus varje jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det! Lite synd om pappa som behöver göra 4 st varje år dock..

   Radera
 3. Fint pepparkakshus och mycket viktig och bra tanke om apan och hans vänner!!

  SvaraRadera
 4. Åhh, underbart. Älskar dina pepparkakshus-inlägg.
  kramis

  SvaraRadera