fredag 9 augusti 2013

Min mat


Jag får många frågor gällande vad jag egentligen äter. Eller egentligen mer vad jag inte äter. Och jag ska först säga att sakerna jag äter är långt fler än sakerna jag inte äter. Enkelt förklarat så äter jag inget vitt socker och inget vitt mjöl. Jag är hårdare med sockret än mjölet just nu då jag en handfull gånger under sommaren ätit vitt bröd. Jag äter även en del knäckebröd men numera är det mestadels glutenfria från FriendsOfAdam eller fröknäcke. Jag har fram till sommaren inte ätit något mjukt bröd alls men kommer nu att börja äta riktigt grova bröd som jag tänkte börja baka. Utan vitt mjöl och fyllda med goda och nyttiga ingredienser. Pastan gjord på bönor som är med på bilden köpte jag för ett tag sedan och den är faktiskt riktigt god. Men väldigt mäktig. Jag har tidigare bara plockat bort pastan så om Henrik ätit spagetti blognese så har jag bara ätit köttfärssåsen och sallad. Jag känner nu att jag börjar bli ganska trött på mycket av den maten jag äter så att jag behöver hitta alternativen.

När det gäller sockret så äter jag varken socker eller sötningsmedel. Däremot så äter jag naturlig sötning i form av frukt. Jag använder även honung som sötning ibland. Jag äter alltså inget godis, snacks, glass, läsk etc. Och det är faktiskt utan undantag mer eller mindre. Har ätit dessert tre gånger sedan årsskiftet. På bilden ovan ser ni även en del naturligt godis. Dessa är dock inget jag använder som godis utan de är främst till för att ha i handväskan om energin plötsligt försvinner eller på resor. YoYo bear är dock mer godis. Som endast innehåller frukt och absolut ingenting annat.

Jag äter alltså kolhydrater i övrigt. Potatis är jag ganska restriktiv med men jag äter bönor, linser, matkorn, havregryn och andra mättande långsamma kolhydratskällor.  Jag äter frukt i alla dess former. För tillfället börjar jag dagen med en morgondrink varje morgon. Vanligtvis består den av bär, någon frukost, saften av en citron, en bit ingefära och något av mina superpulver som tex vetegräs. Chiafrö använder jag också en del numera.

Jag tycker att min nya kosthållning är rolig att sätta mig in i. Nu är jag ju matintresserad i grundläget och för mig är det viktigt att äta god och vacker mat. Det har också varit viktigt för mig att behålla mitt intresse för maten men idag är mitt intresse för vad maten innehåller avsevärt mycket större. Jag väljer ekologiskt och väljer bort livsmedel vars innehållsförteckning innehåller saker som inte borde vara där. Jag äter så rent jag bara kan men jag är inte slavisk.

Samtliga varor på bilden ovan kommer från Gröna boden på Vasaplatsen.

7 kommentarer:

 1. Roligt och intressant att läsa om kost. Det är inte komplicerat att äta nyttigt om man väljer att äta ren mat som du gör. Hur tänker du när det gäller fett i olika former?

  Hoppas du delar med dig av eventuella brödrecept längre fram. Själv bakar jag gärna eget (frö)knäcke- så mycket godare och nyttigt!

  Tror det får bli en tur om Gröna boden i veckan. Är sugen på att testa den där pastan.

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin.

   Nä, det är det egentligen inte. Men det kräver lite mer kunskap. Gällande fett är jag generellt ganska restriktiv men jag unnar mig hellre min sambos hemmaslagna bea än dessert. Sen äter jag ost ibland tex. I veckorna kör jag dock en fettsmål kost.

   Radera
 2. Väldigt intressant läsning och mycket inspiration! Det tackar jag för :) Har du tips på någon bra sida där man kan beställa produkterna ovan eller liknande produkter? Tycker det är en djungel att hitta seriösa butiker på nätet. Bor på liten ort, annars hade ett besök på Gröna Boden varit givet.

  Ha det gott och gör fleeer såna här inlägg! Som sagt, verkligen inspirerande att få ta del av din matresa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronica. Jag har beställt en del på nätet. Pastan säljs tex på http://www.alaeco.se/ och även http://www.ravarubutiken.se/ har en del bra saker. Sen kan du faktiskt hitta rätt bra saker i din lokala matbutik. Jag köper en del reene volatarie och sen så köper jag alla fröer, nötter och gryn i matbutiken

   Jag ska verkligen bli bättre på den här typen av inlägg. Tack för dina fina ord!

   kram Emma

   Radera
 3. Tack för inspiration och tips! Jag har nyligen börjat ändra på mitt matintag. Har hittills lyckats utesluta alla komjölksprodukter (och är amazed över hur mycket bättre jag mår), försöker minska på olika typer av säd och försöker utesluta socker. Det går långsamt. En sak i taget liksom... Försöker dessutom få min 3-åring att haka på. Inspirerande att läsa om hur du gör! Hur tänker du kring kostnaden? Vi har alltid köpt mycket ekologiskt, men att hitta nyttig och någorlunda billig bra mat är ju supersvårt. Några tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det otroligt hur mycket bättre man mår av en naturlig kosthållning.

   Det är absolut inte billigt att vara sund. Jag försöker använda grönsaker som är i säsong och när det gäller bär så har jag jag köpt en massa jordgubbar när de var som billigast och fryst in. perfekt till smoothies. Sen viktar jag det min nya kosthållning mot vad jag la pengar på när jag var osund. Jämför rätt mycket med shots på krogen. Förstår att shotskontot när man har småbarn kanske inte är jättestort dock.

   Mycket av de nyttiga skafferivaror kan man hitta på ICA och sen får man komplettera med superfoods och det är ju rätt dyrt men ofta väldigt drygt. Nu till hösten kommer jag att använda mycket bönor och linser i min kost. Sen har jag alltid med mig mat till jobbet om jag inte har lunchmöte på stan och där har jag sparat mycket pengar.

   Radera
  2. Tack, Emma. Bra tips där! Shotskontot är obefintligt, men vi har ju andra någorlunda "onödiga" utgifter. Helt sant. Ska bli spännande att läsa er om din kost. Som sagt, du har gjort en fantastisk resa. Hatten av!

   Radera