tisdag 13 december 2011

Matjesillstårta

Hittade ingen bättre bild än denna. 


Botten
75 gram smör
225 gram kvaring

Fyllning
2st gelatinblad
2,5 burkar matjessill ( a 200 g)
1 st rödlök
1 msk eller hur mycket man önskar klippt gräslök
1 msk hackad dill
3 dl Creme fraiche
125 g färskost

Garnering
Klippt gräslök
lingon


1. Smält smöret. Mixa kavring och smör till smulor. Tryck ut smulorna i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 15 min.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt matjessillen rinna av och hacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och örter. 
3. Mixa crème fraiche och färskost. Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladen i ostblandningen. Rör ner det i resten av krämen. 
4. Blanda ner matjessill, lök och örter i krämen. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Ställ tårtan i kylen för att stelna, ca 3 timmar. 
5. Om man är riktigt ambitiös så skär terrinen i portionsbitar med en varm kniv. Strö över gräslök och lingon.  Annars serverar man den precis som den är och den är precis lika god. 



Receptet kommer från Allt om mat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar