tisdag 11 juni 2013

När vägen blir målet

Den vänstra klänningen är från Åhlens och den högra & otherstories. Väskan är densamma på båda bilderna och kommer från danska decadent
Nio månader skiljer bilderna ovan men mentalt känns det som en livstid. När jag för sju månader sedan bestämde mig för att förändra mitt liv så trodde jag inte att min resa skulle bli så omfattande. När jag den 8 Januari började inse att det inte räckte med att börja träna så började det gå upp ett ljus för mig. En förståelse över att det var så mycket mer jag behövde jobba med. Hela min inställning till mat och det livet jag levde. En stor del av det som alltid varit jag. Det var en ganska jobbig insikt. Men lärorik. 

Idag har det det gått fem månader plus några dagar och när jag tittar tillbaka på tiden som gått så känner jag mig genuint stolt över mig själv. Inte bara för att jag gått ner 15,5 kg utan för att jag, enligt mig, gjort det på ett sunt sätt. Jag har tränat, ätit bra mat och tagit tag i roten av min ganska osunda inställning till mat. Mitt matlagningsintresse är fortfarande stort men annorlunda. Idag är jag intresserad av rena livsmedel istället för lösgodis ungefär. Det var egentligen inte så att jag åt dålig mat tidigare. Men det där med att äta vad man vill på helgerna blir i slutändan nästan halva veckan och om man inte rör på sig så går liksom inte ekvationen ihop. 

Jag är inte i mål. Eller jag kommer aldrig att bli färdig. Men i kilo är jag inte så långt ifrån. Kilona för mig är i och för sig inte det primära utan det är den där klänningen som hänger i garderoben. Min slutmålsklänning. Och sen vill jag ha tonade armar och fina skulderbladsmuskler. Och en platt mage. 

Jag fick en kommentar på instagram av min gamla lärare från lågstadiet som undrade hur jag orkade. Jag hade då postat en bild från min tidiga morgonpromenad i Lördagsmorse. Jag ställde frågan till mig själv och mitt helt ärliga svar är att jag inte längre ser det som ett tvång eller något jag måste orka. Jag ser det som ett sätt för mig att må bra och det gör jag genom att optimera den kropp jag har. Jag måste säga att jag kommit väldigt långt gällande min nya livsstil när jag med handen på hjärtat kan lämna det svaret. Och det var detta jag ville uppnå. Att skapa en långsiktig, sund, version av mig själv. Gränsen mellan vad som är vägen och vad som är målet har suddats ut radikalt och jag vet inte längre om jag känner något behov av att skilja på dem. Jag har påbörjat min viktigaste resa. Den mot ett hälsosamt och balanserat liv. 

Och jag vill bara säga till er att om jag kan så kan alla. 

Ps. Tack för all pepp, alla mail och alla kommentarer här och på instagram. 
21 kommentarer:

 1. Men så sjukt bra jobbat och galet inspirerande!!

  Får ta mig en extra kik och gå tillbaka i arkivet så fort bebben är ute...

  Kram kram Katta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh. När är det dags för bebbe?

   Grattis. Och tack!

   Radera
 2. e n o r m t bra jobbat!!!!
  du ser helt fantastisk ut !!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Vilken jävla killerbody!!! My goood kvinna vilken assnygg kropp.
  Så otroligt bra jobbat.
  Hur ändrade du den mentala inställningen? Vad fick det att vända. vad gjorde att det funkade den här gången? (Vet iofs inte om du har försökt förut men det har väl de flesta haha)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är förvisso klänningen väldigt smickrande men tack. Har en bit kvar dock.

   Den mentala biten är svår. Jag har gjort resan en gång tidigare för ca 8 år sedan. Då gick det lite för långt och det var inte sunt på något sätt. jag slutade äta istället för att göra rätt liksom. Sedan dess har jag haft tankar på att ta tag i det men aldrig riktigt börjat.

   Jag är en målmedveten person generellt. Och insåg ganska snabbt att jag mådde väldigt mycket bättre av att göra de valen jag hade börjat göra. Jag har heller inte ersatt det jag tagit bort med något annat. Anldingen till det är att jag ville sluta förknippa massa tillfällen med mat. Hade jag bytt ut lösgodiset med något halvnyttigt när jag såg på film hade lixom problemet kvarstått. Sen har det hjälpt mig väldigt mycket med en PT. Och resultat föder motivation.

   Radera
 4. Du är grym och väldigt sunda tankar du har!
  Ses på torsdag =)

  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jaaaaa! Det ska bli så trevligt! Kram!

   Radera
 5. Grattis till din fantastiska resa hittills! Du är verkligen otroligt duktig och så vacker du är på den senare bilden men det är du så klart även på den första med (hoppas du förstår vad jag menar)! Så roligt och spännande att få följa dig samtidigt som det verkligen motiverar mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lina. Och jag förstår precis hur du menar. ;)

   Jag är glad att min resa motiverar. att vara ganska publik med den har motiverat mig oxå. Samtidigt som min förhoppning har varit att peppa andra på ett sunt och ärligt sätt.

   Tack för dina ord! kram!

   Radera
 6. ÅÅÅÅ vilken bedrift. Jag har läst alla inlägg om din resa. Jag har länge försökt gå ner i vikt men inte lyckats. Nu har jag tagit hjälp av PT men fuskat med maten. Efter att ha läst din blogg och sett att hårdsatsning verkligen ger magiska resultat så är jag superpepp. Här ska också storsatsas. Jag kommer följa dig med spänning.
  //Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frida! Heja dig! Jag fuskade oxå med maten innan jag insåg att det aldrig skulle fungera. Så den 8/1 började jag min resa och det är det bästa jag gjort. Jag hejar på dig. Och peppar gärna!

   Kram!

   Radera
 7. Alltså vilken skillnad Emma,

  vacker som en dag var du redan innan...och nu skall vi bara inte snacka om det...vilket resultat!!! Om du visste, du peppar mer än vad du tror. Läser dina inlägg och har följt din resa och djupt imponerad över din målmedvetenhet. Detta med att ha klädesplagg för att notera mål och delmål är ngt jag tagit till mig. Jag finns också i Göteborg och undrar om du har ngn PT att rekommendera?

  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elisabeth!

   Tack för dina ord. Det med klänningarna är ett rätt bra tips faktiskt. Känns lite mer relevant än en våg.

   Jag tränade med Jacob Pihl på sats kompassen och var väldigt nöjd. han passade mig väldigt bra både för att han la upp en träning som passade mig men även var engagerad. Han är nu tjänsteledig och då har jag Sasha på sats kompassen. Han bara haft ett pass med henne men det känns väldigt bra. Jag har dock aldrig tränat med PT innan så jag har inget att jämföra. Ska man se en nackdel med att ha en PT som är ansluten till ett gym så är det att man måste träna på det specifika gymmet.

   Radera
 8. Bra jobbat!! Du är en inspiration och vilken resa du har gjort. Tror inte du behöver kämpa så mycket med resten eftersom du redan har gjort den största förändringen :).

  Kram Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Camilla.

   Det ligger säkert rätt mycket i att jag kanske inte behöver kämpa så mycket med det sista. Det jag funderar mest över är vad som händer när jag är klar rent viktmässigt faktiskt...

   Radera
  2. Det förstår jag att du funderar över, men eftersom det är en livstilsförändring så tror jag det kommer att gå bra. Slarvar du så hamnar du snabbt i de bra rutinerna igen :)

   Camilla

   Radera
 9. Grymt jobbat!! Måste kännas så otroligt härligt att få känna sig så stolt över sig själv och sina resultat! :)
  Och vad kul att du kan peppa andra genom dina inlägg!

  Vi ses imorgon tror jag allt?! :) Ha det fint tills dess! /Fanny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fanny. och tack. Jo, det känns roligt att kunna peppa och på något sätt har det även peppat mig att dela med mig.

   Vi ses i morgon ja! kram!

   Radera
 10. Jag är så galet imponerad! Syrran slängde ut frågan om vi ska springa Tjurruset i höst så nu har jag ett delmål som gör att jag måste börja träna på allvar. Det känns kul, och jäkligt motiverande ;)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sara. Det känns väldigt skönt att ha kommit en sån bra bit på min väg. Jag funderar oxå på att anmäla mig till ett lopp. Tjurruset låter ju intressant. Vad är det för något?;)

   kram!

   Radera