söndag 12 februari 2012

Ett besök på Norda Clarion Post

Lördagskväll och besök på Göteborgsoperan för att se West Side Story innebar en betydligt tidigare middag än normalt. På bästa pensionärstid, halv sex, hade vi därför bokat bord på Norda, restaurangen på nya Clarion Hotel Post. Hotellet har haft en hög svansföring det senaste och siktar på fem stjärnor och en restaurang med meny av stjärnkocken Marcus Samuelsson.

Menyn skall vara ett möte mellan Göteborg och New York med upphottade versioner av såväl amerikanska klassiker som Lax och Cream Cheese Bagel som svenska rätter som Halv Special (göteborsk gatuköksklassiker bestående av kokt korv i bröd med potatismos och västkustsallad.
Ambitöst? Absolut. Till förrätt valde vi ovan nämnda Bagel och Ostron med gurka och dill. Ostron är kanske inte den bästa rätten att utvärdera en restaurang på då det inte direkt är mycket att tillaga. De tre ostronen kom dock mycket trevligt presenterade på en bädd av färgat salt, grönpeppar, rosépeppar och sjögräs, serverat direkt på en sandstrand. Till detta en melongranité med vodka, gott men vi hade nog föredragit ett par ostron till eller ett glas bubbel som del i paketet. 


Den andra förrätten var Nordas tolkning av Laxbagel, salmalax med tunna bagelchips, syrad rödlök, forellrom och cream cheese. Vackert på tallriken men laxen var rullad i tandoorikrydda och smakade därför tyvärr inte mycket annat.


Till varmrätt blev det ribs som alltid är en favorit, denna var mycket vackert serverad i en gjutjärnsgryta på en bädd av black eyed peas och pärllök. Smakmässigt var det väl långt ifrån de bästa ribs vi provat, mer svål än kött tyvärr. Den andra varmrätten var en majskyckling med de utlovade tillbehören honung, chili och rökt mangold. Det vi fick var en jättelik portion av förvisso mycket mör och god kyckling på en bädd av ångad mangold som inte smakade speciellt mycket alls.


Avslutningsvis delade vi på en ostbricka med blandade ostar som aldrig fick den vid servering utlovade presentationen. Detta var talande för kvällen, helt ok mat som kombinerades med en servis med ambitioner långt över den ganska enkla menyn. Om det finns en sommelier så behöver inte kyparen som tydligen inte hade den blekaste om vinlistan ta beställningen av vin, komma tillbaka med flaskan för att kolla att det var den vi beställde, sedan med säkerhet berätta att just detta vin behöver dekanteras för att sedan försvinna med flaskan som till slut dekanterades och serverades precis när varmrätten kom. Hade flaskan bara öppnats och ställts på bordet hade vi inte reagerat men nu blev det bara fumligt.

Norda har dessuton ett kul upplägg där bartendern kommer ut till bordet och gör drinken man beställt, kul idé men mycket trevligare om blandandet inte gjordes bakom ryggen på den som beställt, då blir det mest meningslöst.

Helhetsintrycket blev väl att man har en väldigt hög ambitionsnivå gällande service men att man har en bra bit kvar. Vi hade nöjt oss med en mycket mer informell service som passar menyn men skall man ha en vinlista där snittflaskan ligger väl över 2000:-, och försöka sig på en riktig "fine dining" service så får man göra det ordentligt. Clarion Hotel Post vill vara femstjärnigt men skitiga golv och lösa förlängningskablar i lobbyn, ingen som erbjöd sig att ta våra jackor och fumlig service kombinerat med höga förväntningar efter hotellets kaxiga attityd summerar till en liten besvikelse. Antingen får man sänka ambitionsnivån eller så får man rycka upp kvalitén. Göteborg har många bra krogar och för att konkurrera behöver man visa mer än så här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar