söndag 4 mars 2012

En dansk dag

Middag med olika tema är vanligt förekommande bland oss och våra vänner. Igår var temat Danmark. Vi började dagen redan i går förmiddags med en hemlig aktivitet. Denna aktivitet var nästan två timmars fäktning. Exakt vad just fäktning har med Danmark att göra låter jag vara osagt men att det var en väldigt  intressant och annorlunda förmiddag. Avslutade med en helt förträfflig smörrebröd och snapslunch signerad sällskapets enda dansk. 


Efter ett par timmars vila och en del experimenterande inför förrätten som vi ansvarade för så var det dags för en afton som bör klassas somen hyllning till vårt grannland. Givetvis var temat genomgående och speglade allt från dukning till musik och snacks. När vi skulle göra förrätten hade vi en hel del mer eller mindre ambitiösa alternativ men att vi visste att lunchen skulle bli smörrebröd gjorde många av våra idéer till inte fullt så bra idéer. Vi bestämde oss för att göra en pölsebricka 2.0. Korven är en riktig wienerkorv. Denna skulle egentligen färgats röd av rödbetsspad men dessvärre ville den inte bli röd. Anledningen till att vi inte använde röd pölse är att det är helt för låg kötthalt i denna korv. Istället för bröd så lufttorkade vi surdegsbröd i ugn med olivolja och flingsalt. Ketchupen är en tryffelketchup som bev väldigt god. Senapen är en senapskräm och den rostade löken är hemmarostad. Pölse 2.0 med andra ord. För den rätta känslan så serverades detta givetvis på pappbricka från Pölsemannen. 


En dansk afton utan ett gäng Fischerman shots känns på något sätt ofullständig. 


Kvällens huvudrätt blev givetvis en danske fläskstek gjord enligt recept som gått i generationer och med samtliga tillbehör precis som det ska vara. Sällskapets enda Dansk gjorde en fläskstek värdig ett helt eget tema. 


Kvällens desserter var en dansk äpplekaka och en rödgröd med grädde. Om vi var mätta sen? Lika givet som att danskar tycker om öl. En helt förträfflig dag och nu börjar planeringen inför nästa tema. Gårdagens tema blir dock väldigt svårt att överträffa. 

2 kommentarer:

  1. Jag är fortfarande mätt! Och skrattar fortfarande åt filmerna från fäktningen... Jag röstar på 70-tals tema nästa gång - med outfits och inredningsdetaljer i samma anda.. P o k

    SvaraRadera
  2. Dejlige billder =) knus og krammer fra Lene elsker dansk mad =)

    SvaraRadera