Här kommer receptet med soppan som kommer att få er att ge en riktigt bra Minestrone den respekt den förtjänar, långt från skolbespisningens torftiga variant. Ni måste dock lova mig att behandla receptet med respekt. En härligt lagrad, riktig parmesan. Helst en hemmagjord pesto men igår fuskade jag men se då till att ha en av riktigt god kvalitet. Sist men inte minst, krutongerna som görs på surdegsbröd som stekts i smör, vitlök och flingsalt. Aldrig färdigköpta. Då kan ni lika gärna strunta i dem. Lova mig nu detta.
4 port.
150 g minestronepasta (bilden) alt spagetti klippt i småbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 selleristång
1 piri piri
1/2 dl persilja
8 basilikeblad
ca 1 dl olivolja
1 Squash
1 morot
3 potatisar
100 g gröna ärtor
100 g Borlottibönor (avrunna)
300 g passerade tomater
salt & peppar
Till servering:
Krutonger
Pesto
Parmesan
- Finhacka lök, vitlök, piri piri, persilja, basilika och selleri. Tärna morot, potatis och squash och fräs allt i riktligt med olivolja.
- Häll bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
- Tillsätt passerade tomater, ärtor, bönor och häll på vatten så att det täcks.
- Låt koka under lock i ca 20 minuter, fyll på vatten om det behövs.
- Säll i pastan samt ca ytterligare 1/2 l vatten och låta koka enligt anvisningarna på paketet.
- Om nödvändigt späd med mer vatten, låt koka upp och salta och peppra efter smak.
- Servera med krutonger, rikligt med riven parmesan och pesto.
Denna soppa serveras till lunch varannan tisdag under årets svalare halvår på Di Penco på Roskildevägen i Malmö. Varning för lång kö när det vankas soppa. Receptet är hämtat från Giovannis egna kokbok Pasta Nostra.