För drygt åtta månader sedan så köpte jag klänningen. Drygt tre storlekar för liten var den då och målet var väldigt konkret. På vår årliga kräftskiva skulle jag ha den och känna mig bekväm. Nu är det förvisso inte helt enkelt att känna sig bekväm i en osmickrande knallröd långklänning med hög slits. Men det var mitt mål. Och igår var festen och klänningen var på.
Jag nådde mitt viktmål för ett tag sedan. Och det målet var något reviderat från det målet jag satte i vintras då jag dragit ner min målvikt något. Det slutade på minus 22 kg sedan den 8/1. Nu är mina mål annorlunda. Ett av mina mål är att stanna vid den vikt jag nu har och inte gå ner mer. Ett annat mål är att hitta den där balansen jag så mycket eftersträvar. Jag känner att jag är en bra bit på vägen. Jag är numera inte på gymmet varje dag utan kör 3-4 gympass och om vädret tillåter adderar jag lite promenader. Idag går min träning mer ut på att bli starkare och tajtare och inte att bli mindre. Jag tror att inte att det är klädsamt om jag blir mindre, det är så här min kropp ser ut och det måste man nog acceptera. Nu är det detaljer där rätt träning är verktyget som gäller. Som ett led i jakten på balans så har jag även tonat ner hur mycket jag delar med mig av i sociala medier.
Ni är många som mailar och frågar om hur jag gått tillväga, vad som varit jobbigast och en rad andra frågor. Gällande mitt tillvägagångssätt så har jag börjat träna mycket samt totalt förändra min kost och till stor del även mitt liv. Jag äter inget socker eller mjöl och är väldigt restriktiv med alkohol. På sistone har jag inte varit fullt så strikt gällande mjöl men socker är bannlyst. Mitt kostmål för framtiden är att fortsätta äta ren mat utan tillsatser och fortsätta fokusera på bra, näringsrik mat som får kropp och själ att må bra. Min plan är att landa på en 80-20 modell där jag äter väldigt sunt 80 % av tiden och unnar mig 20 % av tiden. Med att unna sig menar jag då inte att äta lösgodis och snabbmat utan att unna mig ett glas vin, en god ost eller Henriks fantastiska chokladfondant gjord på riktigt bra råvaror. Jag är och har alltid varit väldigt intresserad av mat och den enda skillnaden är nu att jag helt plötsligt är väldigt intresserad av hur tex. chiafrö påvekar kroppen. En väldigt viktig del i mina resultat har varit den mentala biten. Att sluta komma med undanflykter och faktiskt på riktigt förändra beteende. Jag är själv ansvarig för mina handlingar och de val jag gör.
Det som har varit jobbigast är att hela tiden behöva förklara och ibland även försvara sina val. Jag tycker att det är ganska sorgligt att man måste förklara varför man väljer att avstå drinkar och desserter men så är det ganska ofta. Man upplevs som tråkig och konstig vilket jag upplevt som ganska jobbigt. Sen förstår jag till viss del min omgivning då jag förändrade så mycket på kort tid.
Jag tror att detta är det sista inlägget jag skriver på detta tema på det här sättet. Jag kommer att fortsätta att tipsa om bra hälsosam mat och kanske skriva en del om träning. Men vägen mot ett sundare jag slutar här. För jag är mitt sundaste jag idag. Och nu börjar den livslånga utmaningen att fortsätta vara det utan att det tar över hela mitt liv.
Jag svarar givetvis fortfarande på kommentarer och era mail på temat. Ni når mig på emma.karlsson84@gmail.com.
Här finns en bild på hur jag såg ut när jag började samt en från tidigare i somras.