tisdag 10 december 2013

En lite sundare jul


Just nu svämmar vår kyl och frys över av klassiskt julgodis som jag gjorde inför helgens glöggmingel. Eftersom jag själv inte har några planer på att avvika för mycket från min kosthållning under december så försöker jag hitta alternativ som är lite sundare. Eller sundare är väl en definitionsfråga men dessa varianter är gjorda utan vitt socker, mjöl och tillsatser. Ingredienserna är av hög kvalitet och mer eller mindre enbart ekologiska. Dock är de inte direkt fettsnåla men min plan är att ta en tryffelbit eller något annat gott vid väl valda tillfällen. Inget är direkt sunt om man överkonsumerar. Jag experimenterar en del på detta temat och det står inga mått angivna. Det beror på att jag inte använder mått när jag gör detta. Jag smakar mig fram helt enkelt. Vissa saker jag testar har verkligen blivit jätteäckliga. Vissa goda. Bortsett från den med jordnötssmör så tycker jag att allt här är gott och att jag inte gillar den med jordnötssmör beror helt enkelt på att jag inte är så förtjust i jordnötssmör.  Sen ska jag nog tillägga att mitt absoluta favoritjulgodis är clementiner. Kan äta hur många som helst. 

De fula till höger på bilden ovan är 90 % kvalitetschoklad som jag smält med lite kokosolja och hällt ut på ett bakplåtspapper och sedan ställt i frysen ca 10 minuter. Därefter har jag brett ett tunt lager osaltat, ekologiskt jordnötssmör och tunt skivade ekologiska bananer och därefter fryst igen. Gillar man jordnötssmör så gillar man nog dessa. 

De med kokos till vänster på bilden ovan är världens enklaste och dessa har jag hittat här. Jag smälter 90 % kvalitetschoklad och doppad skivad, ekologisk banan och toppar med kokos. Förvaras i frysen och bör inte stå fram för länge när de ska ätas. 

Bollarna på bilden nedan är klassiska dadelbollar med pepparkaksmak. Det finns lika många varianter på dessa som folk som gör dem men jag mixar först nötter hyfsat fint och häller sedan i urkärnade dadlar med lite mandelmjölk. Sen blandar jag innehållet från mixern med bovetegryn, lite chiafrö, kokos, rå kakao och rätt mycket pepparkakskryddor. Dessa har jag rullat i kokos men tänkte egentligen doppa den i smält choklad. Fick dock lite tidsbrist. 

På bilden längst ner ser ni mina små tryffelhjärtan. Min tryffelsmet gjorde jag genom att värma 1,5 dl vispgrädde med 2 msk honung. Sen hällde jag det över fint hackad 90 % choklad och tillsatte ca 1 msk smör och lite flingsalt. Sedan smaksatte jag den med zesten av två apelsiner och hällde upp den i formar. Eller en del av smeten blev till dessa fina hjärtan och resten hällde jag i en form som jag sedan skar i lagom stora bitar. 



6 kommentarer:

  1. Blev så inspirerad att jag försökte mig på egen tryffel! Står i kylen just nu, känner mig lite tvek då smeten var hemskt kladdig haha. Blir nog gott ändå :)

    SvaraRadera
  2. Det här med en sundare jul är verkligen en bra idé, med tanke på att julhelg lätt får namnet mathelg istället. Ska ge mig på den här med bananerna och kokos!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag råkade visst radera min kommentar :)
      Ville bara säga tack för en fin och mysig blogg!

      Radera
  4. Hej Emma!
    En fråga, vad har du pluggat? Ditt jobb verkar väldigt roligt och ser att ni söker folk titt som tätt, funderar på att söka, har du några tips? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin,

      Jag har läst lite olika. Projektledning på Malmö högskola och lite strökurser i Lund och Malmö. Sen läste jag IHM businessschool i 2 år och därefter började jag jobba i mediabranschen. Skicka gärna ditt CV till mig på emma@hemnet.se

      Radera